مهم ترین ویژگی شرکت تجاری این هست که شرکت، دارای شخصیت حقوقی مستقل از شرکا می باشد.این شرکت لزوما باید در مرجع ثبت شرکتها و از طریق سامانه ثبت شرکت ها به ثبت برسد.اصوالا از تمام حقوق اشخاص حقیقی برخوردار می گردد. بنابراین مالکیت اموال و دارایی شرکت تجاری به خود شرکت و نه شرکای آن تعلق دارد.اداره شرکت تجاری، با هیات مدیره و در مواردی ، مجامع عمومی آن بوده و تصمیم گیری در امور آن، اصوالا نیاز به اتفاق نظر شرکا ندارد و طبق نظر اکثریت عمل می
شود.
شرکت تجاری ، خود به هفت نوع تقسیم شده است که عبارتند از : شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف.
شرکت سهامی
در شرکت سهامی (Company Stock Joint )همان طور که از نامش پیداست،سرمایه شرکت به صورت سهام بین سهامداران تقسیم می شود.مسئولیت سهامداران نیز به میزان اسمی سهام آن ها بستگی دارد.حداقل تعداد اعضای این شرکت 3نفر است. شرکتی که سرمایه ی آن به درصدی سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام، محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است. این یک شرکت بازرگانی محسوب می شود ولو اینکه در موضوع فعالیت آن موضوع بازرگانی درج نشده باشد.
انواع شرکت های سهامی
شرکت سهامی عام
حداقل 51 درصد از سرمایه این شرکت توسط عرضه عمومی از طریق بورس و اوراق بهادار به مردم واگذار می شود.
شرکت سهامی خاص
تمام سرمایه این شرکت توسط موسسین تامین می شود و آن ها تنها سهامداران هستند.
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود (Company Liability Limited: LLCs )با حداقل 2 سرمایه گذار اصلی برای امور تجاری تشکیل می شود.در این شرکت سهام وجود ندارد و شرکا به میزان سرمایه شان ضامن تعهدات شرکت هستند.تفاوت مهم این شرکت با دیگر انواع شرکت ها این است که انتقال سهم شرکا در شرکت با مسئولیت محدود تنها با سند رسمی امکان پذیر است .
شرکت تضامنی
تضامنی شرکتی است که در تحت اسم مخصوص برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود. اگر دارایی شرکت برای بازپرداخت تمام بدهی کافی نباشد، هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام بدهی شرکت است. هر قراردادی که بین شرکا بر خلاف این برنامه ریزی شده باشد، در مقابل اشخاص کان لم یکن خواهد بود. در اسم شرکت تضامنی، باید عبارت (شرکت تضامنی) ولااقل اسم یک نفر از شرکا ذکر شود. در صورتیکه اسم شرکت، مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد باید بعد از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده است عبارتی از قبیل « و شرکا»و یا « و برادران» قید شود. (مواد 117 و 116 قانون تجارت)
شرکت نسبی
شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته اند. در اسم شرکت نسبی عبارت ”شرکت نسبی“ و لااقل اسم یک نفر از شرکا باید ذکر شود. در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد، بعد از اسم شریک یا شرکای ذکر شده عبارتی از قبیل ”وشرکا“، ”و برادران“ ضروری است.
اگر دارایی شرکت نسبی برای تادیه ی تمام قروض شرکت کافی نباشد، هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای که در شرکت داشته، مسئول تادیه ی قروض شرکت است. مادام که شرکت نسبی منحل نشده، مطالبه ی قروض آن باید از خود شرکت به عمل آید. فقط پس از انحلال طلبکاران می توانند با رعایت ماده ی فوق به فرد فرد شرکا مراجعه کنند.
شرکت تعاونی تولید و مصرف
شرکت تعاونی تولید طبق ماده 190 و 191قانون تجارت شرکتی است که بین عده ای از صاحبان شناخته شده حرفه ها ، تشکیل می شود و شرکای شرکت مشاغل خود را برای تولید و فروش اشیا یا اجناس بکار می برند . لااقل دوسوم اعضای اداره کننده شرکت تعاونی تولید باید از شرکایی انتخاب شوند که حرفه آنها موضوع عملیات شرکت است .