فن بیان

مرکز نوآوری و شتابدهی تیمی‌نو

فن بیان یک هنر است که در تبادل ایده‌ها و اطلاعات بسیار مهم است. یک فرد با داشتن فن بیان قوی، قادر به انتقال پیام‌های خود به شیوه‌ای جذاب و موثر خواهدبود.

مفهوم فن بیان

فن بیان به توانایی انتقال افکار، احساسات، و اطلاعات به شکلی مناسب و موثر اطلاق می‌شود. یک فرد با فن بیان قوی قادر به جذب توجه مخاطبین، انتقال پیام‌های خود به صورت روان و موثر، و ایجاد ارتباط عمیق‌تر با مخاطبان خواهد بود.

  • مخاطبان خود را تحت تاثیر قرار دهید.
  • ایده‌ها و نظرات خود را به طور واضح و موثر بیان کنید.
  • اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
  • به اهداف خود دست پیدا کنید

فن بیان شامل سه عنصر اصلی

  • انتخاب کلمات. انتخاب کلمات مناسب برای بیان منظور شما اهمیت زیادی دارد.
  • لحن صدا. لحن صدا می‌تواند تاثیر زیادی بر نحوه درک مخاطبان شما داشته باشد.
  • زبان بدن. زبان بدن شما می‌تواند به تقویت یا تضعیف پیام شما کمک کند.

تکنیک های بهبود فن بیان

1_ تکنیک تند گویی

برای انجام دادن این تکنیک فن بیان، کافی است به یکی از اشیایی که در اطرافتان هست نگاه کنید و حداقل به مدت 3 دقیقه در ارتباط با آن حرف بزنید. لازم نیست تمام صحبت‌های شما منطقی باشند، هر آنچه به ذهنتان می‌رسد را به زبان بیاورید.

2_ تمرین رادیویی

به مدت یک دقیقه به رادیو گوش دهید، سپس آن را خاموش کرده و سعی کنید دقیقا با همان لحن صحبت‌های گوینده را ادامه دهید. تلاش کنید تا سه دقیقه این کار را ادامه دهید و دقیقا مانند گوینده حرف بزنید.

3_ تغییر آهنگ صدا

یکی دیگر از تکنیک های بهبود فن بیان، تغییر آهنگ صدا است. می‌توانید صدای خود را ضبط کنید یا از کسی بخواهید تا یه صدای شما گوش دهد و به شما بگوید که بهتر است تندتر حرف بزنید یا آهسته‌تر؟! آهنگ صدای خود را تغییر دهید تا هم آهنگ مناسب صدای خودتان را پیدا کنید و هم برای بهبود فن بیان خود تمرین کرده باشید.

4_ شنونده خوبی باشید

برای اینکه بتوانید فن بیان خوبی داشته باشید، باید شنونده خوبی باشید. گوش سپردن به سخن گویندگان و سخنرانان برجسته به شما کمک می‌کند تا نحوه صحیح تلفظ کلمات و لحن درست را بهتر یاد بگیرید.

5_ حذف تکیه کلام‌ها

برای حذف کردن تکیه کلام‌های خود باید اول نسبت به آنها آگاه شوید. چند دقیقه حرف بزنید و صدای خود را ضبط کنید و ببینید که چقدر از آواهای “اااا”، “آآآم” و… استفاده می‌کنید. این کار را تکرار کنید و سعی کنید هر بار این آواها را کمتر به کار ببرید.

6_ صحبت در مورد یک تصویر

یکی دیگر از تکنیک های بهبود فن بیان، صحبت کردن در مورد یک تصویر است. این تصویر می‌تواند داخل قاپ روی دیوار باشد یا داخل تلفن همراهتان قرار داشته باشد. باید 30 ثانیه به تصویر نگاه کنید و تمام جزییات را به خاطر بسپارید و سپس حداقل 3 دقیقه در ارتباط با آن تصویر، بی وقفه صحبت کنید.

7_ تمرین بلندخوانی

از آنجایی که کمتر پیش می‌آید که با صدای بلند حرف بزنیم، تمرین بلندخوانی بسیار ضرورت دارد. این تمرین کمک می‌کند تا حجم و برد صدای شما بهتر شده و بتوانید واضح‌تر حرف بزنید. برای اجرا کردن این تکنیک کافی است متنی را انتخاب کنید و با بلندترین صدایی که می‌توانید، آن را بخوانید.

8_ صحبت با مداد در دهان

برای اینکه فن بیان خوبی داشته باشید، باید عضلات فک و دهان قوی داشته باشید. برای تقویت این عضلات می‌توانید یک مداد بین دندان‌های خود قرار دهید و شروع به صحبت کردن کنید. تمام تلاشتان را بکنید تا تمام کلمات را به واضح‌ترین شکل ممکن بیان کنید و این تمرین را چند روز ادامه دهید تا عضلاتتان به خوبی تقویت شوند.

9_ تمرین مکالمات کوتاه

سعی کنید با افراد گوناگون ارتباط بیشتری برقرار کنید و در رابطه با مسائل روزمره مکالمات کوتاهی داشته باشید. می‌توانید در رابطه با آب و هوا، رشته تحصیلی، اخبار روز و… صحبت کنید و به مرور زمان مکالمات خودتان را بیشتر کنید.

فن بیان خوب داشتن، چه کاربردهایی دارد؟

  • فن بیان در موقع سخنرانی و صحبت در جمع به کار می‌رود
  • برای گویندگی و مجری‌گری ضروری و لازم است.
  • مشاوران و روان‌شناسان به داشتن آن حسابی نیازمندند!
  • وکیل‌ها برای دفاع ارائه دلایل (و البته قاضی) باید فن بیان قدرتمندی داشته باشند.
  • همه افراد باید در هنگام مصاحبه یا معرفی خود در برنامه‌های مختلف، از فن بیان خوبی برخوردار باشند.
  • در جلسات مصاحبه استخدام ، می‌تواند شانس موفقیت‌مان را زیادتر کند!
  • هنگام انجام کارهای روزمره و صحبت کردن با دوستان، می‌تواند ابزاری قدرتمند در دستمان باشد!
  • فن بیان برای گرفتن حق خود و جلوگیری از مورد ظلم واقع شدن، اهمیت دارد!
  • فن بیان برای بیان احساسات خود به طور صحیح در زندگی مشترک کاربرد دارد.

سخن پایانی

فن بیان یعنی اینکه ما بدانیم چه چیزی را در چه زمانی و به چه نحوی بر زبان بیاوریم. فن بیان پرحرفی، حاضر زبانی و یا چرب‌زبانی نیست و مهارتی فراتر از این موارد است. فن بیان در روابط شخصی و حرفه‌ای ما بسیار اهمیت دارد و ما برای موفقیت در یک سری از شغل‌ها نیاز داریم که صرفاً به یک استعداد ذاتی اکتفا نکرده و بر روی فن بیانمان کار کنیم.