زبان بدن در مزاکره

مرکز نوآوری و شتابدهی تیمی‌نو

یکی از مهم ترین عواملی که در نتیجه نهایی مذاکره تاثیر بسزایی دارد، زبان بدن در مذاکره و انواع حالات بدن است. افرادی که با یکدیگر در حال مذاکره هستند، عموما رفتارهایی از خودشان نشان می دهند که می تواند برای طرف مقابل پیامی به دنبال داشته باشد. مذاکره کنندگان برای اینکه بتوانند از جلسه مذاکره سربلند بیرون آمده و به هدف خود برسند باید دانش و اطلاعات متعددی داشته باشند که یکی از این موارد زبان بدن است.زبان بدن ابزار و مهارت روابط بین فردی است که به شما کمک می کنداحساسات eq طرف مقابل را از رفتارش متوجه شده و بسته به آن بتوانید رویه خود در مذاکره دگرگون کنید. همچنین زبان بدن به شما کمک می کند بتوانید با استفاده از حرکات بدن خود پیام هایی را به صورت غیر مستقیم به طرف مقابل بفرستید و البته از ارسال پیام های اشتباه ناخواسته جلوگیری کنید.

زبان بدن چیست؟

در یک تعریف ابتدایی و کلی می توان گفت که به کلیه رفتارهای فیزیکی و غیر کلامی افراد در روابط انسانی روزمره که به انتقال پیام و برقراری ارتباط با دیگران می انجامد، زبان بدن گفته می شود. هر شخصی بدون اینکه به صورت علمی در مورد زبان بدن چیزی بداند، در رفتار روزمره خود حالاتی را نشان می دهد که در انتقال منظورش موثر می باشد. زبان بدن در کلیه ارتباطات انسانی از جمله روابط خانوادگی، روابط شغلی و غیره تاثیر بسزایی دارد و روان شناسان به همین جهت کاربردهای زبان بدن در هر یک از بخش های روابط انسانی را به صورت جدا بررسی نموده اند.

تاثیر زبان بدن در برقراری ارتباط

حتما در ارتباطات خود با دیگران در زمینه های مختلف به حالت چهره، طرز ایستادن یا نشستن یا حرکات دست طرف مقابل دقت نموده اید. این موارد به صورت ناخودآگاه بر چگونگی برقراری ارتباطات شما تاثیر می گذارد. گاها اشتباه در تخمین شرایط طرف مقابل می تواند از همان ابتدا یک رابطه را به شکست برساند.بان بدن در جنبه های مختلف زندگی تاثیر مهمی دارد اما امروزه کاربرد آن در مذاکرات تجاری بیشتر و فراگیرتر شده است و افرادی که با کمک تکنیک های زبان بدن، تخصص بالایی در بازاریابی و فروش دارند به موفقیت های فراوانی خواهند رسید.

اهمیت زبان بدن در مذاکره

افراد برای تأثیر بیشتر پیام خود و نشان دادن قاطعیت در هنگام مکالمه، نیاز دارند تا زبان بدن مناسبی داشته باشند. بعلاوه با تشخیص زبان بدن فرد مقابل، می‌توانید از «نیات» (intentions)، احساسات و واکنش‌های بعدی او آگاه شوید. همچنین تحقیقات نشان داده‌اند که تأثیر ارتباط غیرکلامی (Non Verbal)، ۱۲.۵ بار قوی‌تر از ارتباط کلامی است. در ادامه، دلایل اهمیت زبان بدن را بیان می‌کنیم.

  • نشانه‌های مبهم: زبان بدن مسئول انتقال پیام‌های پنهانی است که از طریق وضعیت بدنی، ژست‌ها و حالات چهره این پیام‌ها را منتقل می‌کند. همچنین مذاکره‌کننده‌های حرفه‌ای با استفاده از زبان بدن می‌توانند به تناقض‌های کلامی با زبان بدن مخاطب را متوجه شوند و همواره یک قدم جلوتر از نفر مقابل خود باشند.
  • ایجاد اعتماد در رابطه: نشان دادن صداقت در گفته‌ها و امنیت در مذاکره با زبان بدن اتفاق میفتد. برای ایجاد ارتباط مثبت می‌توانید به داشتن تماس چشمی، وجود حالت بدنی باز و انجام رفتارهای مثبت اشاره کرد.
  • هدایت ذهنیت دیگران: در هنگام مذاکره، زبان بدن افراد می‌تواند بر ذهنیت دیگران تأثیر بگذارد. برای مثال، صاف و محکم ایستادن، داشتن ژستی قاطع و وجود شوخ‌طبعی از نشانه‌های هدایت ذهنی دیگران است

با فهم زبان بدن دیگران به‌خوبی می‌دانیم که چگونه کاریزماتیک باشیم و بر روی طرف مقابل تأثیر بگذاریم. البته باید توجه داشت که اگر هیچ اتفاق نظری برای مذاکره وجود نداشته باشد، زبان بدن به‌تنهایی نمی‌تواند باعث موفقیت در مذاکره شود.

معروفترین حرکات زبان بدن در افراد سیاسی و دیپلماتیک

  • گر چشمان خود را در وسط سخن ببند، یعنی اینکه طرف مقابل باید حرف خود را تمام کند.
  • اگر با زبان بدن چشم‌های خود به بالا نگاه کند یعنی اینکه عصبانی است.
  • ابروهای گره خورده و در هم رفته نشانه این است که دارای احساسات مختلف شامل هیجان، استرس و ترس را دارد.
  • یک تبسم و لبخند ملیح یعنی اینکه کاملا ادب و احترام طرف مقابل را نگهداشته است.
  • دست کشیدن روی پیشانی یا لابه لای موها نشانه طفره رفتن و عدم تمایل به صحبت است.
  • اگر دست های خود را به هم قلاب کرده است نشانه داشتن حالت اضطراب آمیز است.
  • اگر دکمه های کت خود را باز کند نشانه توافق با طرف مقابل است.
  • تمیز کردن عینک یا بازی با خودکار یا هر چیزی نشانه طفره رفتن از پاسخ به سوال است.

سخن پایانی

بدن انسان به‌صورت خودآگاه و ناخودآگاه در حال فرستادن پیام به دیگران است. امروزه بسیاری از مردم از اهمیت زبان بدن در مذاکره آگاه هستند. همچنین کارشناسان با تجزیه‌وتحلیل زبان بدنِ طرف‌های تجاری و سیاسی خود به ارزیابی بازخوردهای آن‌ها می‌پردازند. درباره اینکه زبان بدن به چه میزان در مذاکرات ضروری است، باید بگوییم میزان این تاثیرگذاری بسیار زیاد است. این اثرگذاری به‌اندازه‌ای است که سیاستمداران و رقبای تجاری با یادگیری آن، سعی در کنترل زبان بدن خود و پیشبرد اهداف سیاسی و تجاری خود دارند.