استرس به معنای فشار و در اصطلاح به معنای فشار روانی است که میتوان گفت احساس تنش درونی است که توسط یک عامل فشار بیرونی یا درونی ایجاد میشود و هرگاه فشاری بر شخصی وارد شود، واکنشی در او ایجاد میگردد که میتواند علائم جسمی، روانی یا اجتماعی داشته باشد. به این واکنش غیراختصاصی استرس و اضطراب میگویند.
چرا کنترل و مدیریت استرس بسیار مهم است؟
اگر فرد با استرسی هستید، سلامتی خود را در معرض خطر قرار می دهید. زیرا استرس باعث ایجاد عدم تعادل عاطفی و همچنین سلامت جسمانی شما می شود.از طرفی نیز توانایی شما را برای تفکر واضح، عملکرد موثر و لذت بردن از زندگی محدود می کند. مدیریت استرس به شما کمک می کند فشار روانی که در زندگی تان وجود دارد را از بین ببرید. بنابراین می توانید زندگی شادتر، سالم تر و سازنده تری داشته باشید.هدف نهایی داشتن یک زندگی متعادل، با زمان کافی برای کار، روابط، آرامش و تفریح و انعطاف پذیری برای تحمل فشار و پاسخگویی به چالش ها است.
۷ راهکار برای درمان و مدیریت استرس
1.شناسایی منابع استرسزا
گاهی اوقات ممکن است رفتارها، افکار و احساساتی را در طی روز نادیده بگیرید و همین عامل استرس شما باشند. برای مثال اضطراب ناشی از وظایف کاری امری طبیعی است و شناسایی آن هم چندان زحمتی ندارد، اما این اضطراب چه زمانی دو برابر میشود؟ وقتی به جای انجام کارها، آنها را به تعویق بیندازید. اغلب مواقع افراد تمام اضطراب خود را پای کارشان مینویسند، در حالی که اگر به جای عقب انداختن کار، در لحظه آنها را انجام دهند، خواهند دید فشار روانی منفی ای که روی خود احساس میکنند چقدر کاهش خواهد یافت. بنابراین در اولین قدم، با دقت به عادات، طرز فکر و بهانههای خود، جزئیترین منابع استرسزا زندگیتان را شناسایی کنید.
2. چهار A مدیریت استرس : اجتناب، تغییر، سازگاری و پذیرش
از استرس غیرضروری جلوگیری کنید.هر چند جلوگیری از یک وضعیت استرس زا که باید به آن توجه شود کار درستی نیست. اما ممکن است از عوامل استرس زای متعددی که در زندگی تان وجود دارد و می توانید آنها را از بین ببرید متعجب شوی .بیاموزید که چگونه “نه” بگویید. محدودیت های خود را بشناسید و به آنها پایبند باشید.از افرادی که به شما استرس می دهند اجتناب کنید. کنترل محیط خود را در دست بگیرید.فهرست کارهای خود را کاهش دهید.
شرایط را تغییر دهید.اگر نمی توانید عامل استرس زا را تغییر دهید، خودتان را تغییر دهید. مشکلات را مجددا بررسی کنید.به تصویر کلی نگاه کنید. استانداردهای خود را تنظیم کنید. سپاسگزاری را تمرین کنید.
چیزهایی را که نمی توانید تغییر دهید بپذیرید. برخی از منابع استرس اجتناب ناپذیر هستند.سعی نکنید موارد غیرقابل کنترل را کنترل کنید.به دنبال موارد مثبت باشید.آموختن را بیاموزید. احساسات خود را به اشتراک بگذارید.
3. حرکت کنید
وقتی استرس دارید، آخرین کاری که احتمالاً دوست دارید انجام دهید بلند شدن و ورزش کردن است. اما فعالیت بدنی یک تسکین دهنده استرس بسیار موثر است. نیازی نیست که ورزشکار باشید یا ساعتها از وقت خود را در ورزشگاه بگذرانید تا مزایای آن را تجربه کنید.در اثر ورزش اندورفین آزاد می شود که احساس خوبی در شما ایجاد می کند و همچنین می تواند به عنوان یک حواس پرتی ارزشمند نسبت به نگرانی های روزمره شما باشد.
- موزیک بگذارید و برقصید.
- به پیاده روی بروید.
- با پیاده یا دوچرخه به سمت فروشگاه مواد غذایی بروید.
- در خانه یا محل کار خود به جای آسانسور از پله ها استفاده کنید.
- ماشین خود را در دورترین نقطه پارک کنید و بقیه راه را پیاده روی کنید.
- با یک شریک ورزشی جفت شوید و هنگام تمرین یکدیگر را تشویق کنید.
- پینگ پنگ یا یک بازی ویدیویی مبتنی بر فعالیت بدنی انجام دهید.
4. با دیگران ارتباط برقرار کنید
هیچ چیزی آرامبخش تر از گذراندن وقت با فردی که باعث می شود شما احساس امنیت و درک شدن کنید نیست. در حقیقت، تعامل رو در رو باعث ایجاد یک آبشار هورمونی می شود که با پاسخ دفاعی “جنگ یا گریز” بدن مقابله می کند.مطمئناً وقتی احساس فشار شدید و استرس می کنید، همیشه فردی نزدیک نیست که بتوانید به او تکیه کنید. اما با ایجاد و حفظ شبکه ای از دوستان نزدیک می توانید انعطاف پذیری خود را در برابر عوامل استرس زای زندگی بهبود ببخشید. برای این منظور :
- در محل کار با یک همکار دوست شوید.
- با فعالیت های داوطلبانه به شخص دیگری کمک کنید.
- ناهار یا قهوه را با یکی از دوستان خود بخورید.
- از یکی از عزیزان خود بخواهید که مرتباً با شما ارتباط برقرار کنند.
- کسی را در سینما یا کنسرت همراهی کنید.
- با یک دوست قدیمی تماس بگیرید یا به او ایمیل ارسال کنید.
- با یک دوست به پیاده روی بروید.
- یک تاریخ شام هفتگی برنامه ریزی کنید.
- با شرکت در یک کلاس یا عضویت در یک باشگاه با افراد جدید آشنا شوید.
- با یک معلم یا مربی ورزشی ارتباط برقرار کنید.
5 . برای تفریح و آرامش خود وقت بگذارید
- آنقدر درگیر شلوغی زندگی نباشید که فراموش کنید که از نیازهای خود مراقبت کنید.
- پرورش خود یک ضرورت است، نه صرفا یک موضوع تجملاتی.
- اوقات فراغت برای خود داشته باشید.
- کاری کنید که هر روز از آن لذت می برید.
- شوخ طبعی خود را حفظ کنید.
- یک تمرین آرامش بخش را انجام دهید.
6. وقت خود را بهتر مدیریت کنید
مدیریت ضعیف زمان می تواند استرس زیادی ایجاد کند.بیش از حد خود را متعهد نکنید. وظایف مهم را در اولویت قرار دهید. پروژه ها را به مراحل کوچک تقسیم کنید.تفویض مسئولیت.
7. با یک سبک زندگی سالم تعادل خود را حفظ کنید
رژیم غذایی سالم داشته باشید.از مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر خودداری کنید. به اندازه کافی بخوابید. یاد بگیرید که در لحظه استرس را از بین ببرید.
کلام آخر
در این مطلب با ارائه ۷ راهکار درمانی و مدیریتی، سعی کردیم در کاهش و مدیریت سطح اضطرابتان به شما کمک کنیم.فشار روانی استرس در عین مخرب بودن، میتواند تاثیرات مثبتی روی زندگی و کیفیت عملکرد شما داشته باشد، به شرط آنکه با درمان و مدیریت استرس خود بتوانید آن را کنترل کرده و افسار این اسب سرکش و چموش را در دست بگیرید، در غیر این صورت، به جای اینکه شما این فشار روانی را مدیریت کنید، او شما را مدیریت خواهد کرد.